Puljen har til formål at støtte mindre folkeoplysende projekter inden for følgende to indsatsområde:
1. Tilbagevenden til folkeoplysningen efter corona
Der gives støtte til projekter, der har til formål at øge medlemstallet og tiltrække nye deltagere til folkeoplysende aktiviteter. Projekterne skal være med til at sikre, at alle børn, unge og voksne igen får adgang til folkeoplysende aktiviteter efter coronakrisen. Det kan f.eks. være gennem samarbejdsprojekter mellem foreninger og skoler, fritidstilbud eller andre civilsamfundsaktører.
Der gives endvidere støtte til projekter, hvis formål er at rekruttere nye frivillige.
2. Den demokratiske samtale i en digital tid
Den demokratiske samtale i Danmark er udfordret af polariserende mekanismer og algoritmer på digitale platforme. Folkeoplysningen har altid spillet en væsentligt rolle i det danske demokrati og for den demokratiske samtale. Det skal også gælde, efter samtalen er blevet mere digital.
Der gives støtte til projekter, undervisning, oplæg og debatter, der eksperimenterer og sætter fokus på muligheder og udfordringer for den demokratiske samtale i en tid, hvor digitalisering vinder frem.
Foreninger og organisationer, som modtager støtte efter folkeoplysningslovens kap. 4, 5, 12 a og 13.
Derudover kan landsdækkende organisationer for folkeoplysende foreninger, der modtager tilskud efter folkeoplysningsloven, samt sammenslutninger af folkeoplysende organisationer (paraplyorganisationer), hvis formål er at være fællesrepræsentation, også kan søge puljen.
Kulturministeren har afsat i alt 2 mio. kr. til puljen.
Der kan som minimum søges 15.000 kr. og maksimalt 200.000 kr. Ansøgninger på under 15.000 kr. eller over 200.000 kr. til et projekt vil ikke blive behandlet.
Det er en forudsætning for tilskud, at ansøger bidrager med en medfinansiering på min. 30 % fra andre kilder end statslige puljemidler. Det kan f.eks. være støtte fra kommunen, fra fonde eller sponsorater eller egenfinansiering ved lønmidler.
Ved uddelingen af midler vurderer Slots- og Kulturstyrelsen projektet i relation til puljens ovennævnte formål samt følgende kriterier (tilfældig rækkefølge):
Projektets demokratiserende og fællesskabsdannende effekter. Projektets udvikling af deltagelsesformer, som er fremmende for den demokratiske deltagelse. Projektets udvikling af nye formater og koncepter, som kan komme andre til gode. Projektets involvering af nye deltagergrupper. Projektets realiserbarhed inden for det angivne budget. Projektets bud på forankring af aktiviteterne efter projektperioden. En geografisk spredning af puljemidlerne.
Følgende gives der ikke tilskud til:
Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse foreligger inden for 12 uger efter ansøgningsfristen.
Når ansøgningen er modtaget, sender Slots- og Kulturstyrelsen en kvittering.