Innovationspuljen har til formål at fremme et alsidigt og mangfoldigt udbud af nyheder af samfundsmæssig og kulturel karakter med henblik på styrkelse af det danske demokrati og den demokratiske debat i Danmark.
Udviklingstilskud kan kun søges af eksisterende nyhedsmedier i mediestøttelovens forstand.
Udviklingstilskud kan søges af virksomheder med et CVR-nr., der ønsker at udvikle et eksisterende, selvstændigt nyhedsmedie med henblik på at fastholde, forbedre eller udvikle produktion og formidling af det redaktionelle indhold eller at gennemføre en omstilling til ny teknologi eller infrastruktur.
For at kunne søge udviklingsstøtte, skal mediet allerede på ansøgningstidspunktet opfylde en række kriterier. Nyhedsmediet skal således have et indhold, der er redigeret til et dansk publikum og som består af beskrivelser af danske samfundsforhold eller har et dansk perspektiv på udenlandske begivenheder. Nyhedsmediet skal desuden opfylde en række betingelser, som er beskrevet nærmere nedenfor under overskriften ”Sådan vurderes din ansøgning”.
Hvis hensigten med et projekt derimod er at etablere et medie, som bliver et nyhedsmedie i mediestøttelovens forstand, kan der i stedet ansøges om etableringsstøtte. Se mere om etableringsprojekter her.
Tilskud til udvikling kan ydes i 3 år. Såfremt særlige forhold taler herfor, kan Medienævnet forlænge støtteperioden.
Ved trykte nyhedsmedier forstås dagblade, dagbladslignende publikationer, fagblade eller lignende. Ved skrevne internetbaserede nyhedsmedier forstås internetmedier, hvis indhold primært består af tekstindhold på eksempelvis web, tablet eller mobil. Levende billeder og lyd kan indgå i mindre omfang, hvis det understøtter tekstindholdet.
Grupper af eksisterende nyhedsmedier, der alle opfylder kriterierne for opnåelse af tilskud, kan søge om udviklingstilskud. Hvert nyhedsmedie i gruppen skal udfylde et separat ansøgningsskema med enslydende projektbeskrivelse og – titel.
Hvis I modtager tilskud fra Medienævnet til en forundersøgelse, skal I være opmærksomme på, at I skal afrapportere for forundersøgelsen, og Medienævnet skal have haft lejlighed til at vurdere afrapporteringen, før I ansøger om tilskud til projektet. Afrapporteringen skal derfor være indsendt senest 4 uger inden den ansøgningsfrist, hvor I påtænker at søge om udviklingsstøtte.
Der ydes ikke udviklingstilskud til nyhedsmedier, der ejes helt eller delvist af offentlige institutioner eller af offentligt finansierede selskaber eller lignende. Det vil sige, at der ikke kan ydes tilskud, såfremt en offentlig institution eller et offentligt finansieret selskab ejer en vis andel af mediet, uanset andelens størrelse.
Et selskab betragtes som offentligt finansieret, hvis den offentlige støtte udgør 50 pct. eller mere af den samlede drift. Med offentlig støtte forstås f.eks. også licensmidler. Bestemmelsen er ikke udtømmende, og der kan dermed være andre finansieringsforhold, hvor det er åbenbart, at der er tale om en offentlig institution eller et offentligt finansieret foretagende. Et selskab med en offentlig tilskudsandel på eksempelvis 40 pct., hvor det er indlysende, at der er tale om en offentligt finansieret forretning, vil således blive betragtet som offentligt finansieret selskab.
Der ydes ikke udviklingstilskud til nyhedsmedier, der ejes med to tredjedele eller mere af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer.
Der er intet loft for størrelsen af det ansøgte beløb, men Innovationspuljen udgør årligt 20 mio. kr.
Ansøgers egenfinansiering til udviklingsprojekter eller forundersøgelse heraf skal udgøre mindst 60 pct. af det samlede budget for projektet. Det betyder, at der maksimalt kan ansøges om tilskud til de resterende 40 pct. Ansøger skal vedhæfte et budget for projektet/forundersøgelsen. Medienævnet vil, på baggrund af ansøgningen og det medsendte budget, vurdere det ansøgte beløb i forhold til projektet i sin helhed. Nævnet kan således også træffe afgørelse om delvist tilsagn i form af et mindre tilskud end det ansøgte.
Medienævnet kan desuden beslutte at reducere egenfinansieringsgraden til minimum 25 pct., hvis udviklingsprojektet har særlig betydning for børn, unge eller andre grupper i samfundet, herunder handicappede, ældre og etniske minoriteter. Tilskudsberettigede udgifter Der kan som udgangspunkt ydes støtte til udgifter i forbindelse med produktudvikling, markedsudvikling og indholdsudvikling eller i forbindelse med gennemførelse af investeringer i opførelse, ombygning, udvidelse og modernisering af anlæg m.v. til fremstilling og formidling af nyhedsmedier. Ved forundersøgelser kan der ydes støtte til aktiviteter, som normalt gennemføres, inden der foretages investeringer i fysiske installationer som f.eks. markedsundersøgelser m.v. Der kan som udgangspunkt ikke ydes tilskud til udviklingsprojekter, der udelukkende eller i hovedsagen angår audiovisuelt indhold, uanset at det bestående medie er et skrevet internetbaseret medie. Såfremt det audiovisuelle indhold skal understøtte formidlingen af tekstindhold i det eksisterende medie, kan sådanne projekter efter Medienævnets konkrete vurdering dog være helt eller delvist støtteberettigede. Der kan som udgangspunkt ikke ydes tilskud til udviklingsprojekter, der alene eller hovedsageligt vedrører udvikling af it-systemer m.v., som ikke tjener til produktion eller formidling af det redaktionelle indhold. Marketingstiltag af større omfang eller lignende udgifter skal stå i direkte sammenhæng med projektet og forklares uddybende i projektbeskrivelsen. Der kan ikke ydes tilskud til intern annoncering, dvs annoncering indenfor samme koncern, som overstiger den pågældende markedspris.Udgifter til forplejning, middage m.v. i forbindelse med projektet kan der som udgangspunkt ikke ydes tilskud til. Medienævnet træffer afgørelse om, hvilke udgifter der kan støttes helt eller delvist.
Hvis ansøger er momsregistret, skal de ansøgte beløb, der indeholder moms, angives ekskl. den moms, ansøger kan få refunderet via SKAT. Hvis ansøger ikke kan fratrække moms, kan ansøger anvende tilskudsmidlerne til betaling af momsdelen på de udgifter ansøger har. I så fald bør ansøger ansøge om tilskud ud fra dette udgiftsniveau, ellers vil ansøger typisk ikke have fået tilstrækkelig i tilskud til at kunne afholde de planlagte udgifter.
Tilskuddet udbetales til den NemKonto, der er tilknyttet det CVR-nr., der er oplyst i ansøgningen. Tilskudsbeløbet kan blive udbetalt som engangsbeløb eller i rater. Slots- og Kulturstyrelsen indberetter tilskuddet til Skattestyrelsen på tidspunkterne for udbetaling.
Hvis I, efter at have modtaget tilskud, ønsker at overdrage tilskudsbeløbet fra CPR til CVR, skal I være opmærksomme på, at tilskudsbeløbet skal tilbagebetales til Slots- og Kulturstyrelsen, så vi kan udbetale til jeres CPR.
Udbetalingsprincipper
Under 500.000 kr.
500.000-1.000.000 kr.
Over 1.000.000 kr.
< 1 år
Som udgangspunkt udbetales hele beløbet på én gang
Udbetales i 1-2 rater afhængigt af tilskudsperiode og -beløb
1 år - 2 år
Udbetales i 2 rater afhængigt af tilskudsperiode og -beløb
2 år - 3 år
Udbetales i 1-3 rater afhængigt af tilskudsperiode og -beløb
Udbetales i 2-3 rater afhængigt af tilskudsperiode og -beløb
3 år
Udbetales i 3 rater
Det er Medienævnet, der vurderer og træffer afgørelse vedrørende ansøgninger om innovationstilskud. Nævnet træffer afgørelse på baggrund af en konkret vurdering af, om ansøger opfylder betingelserne for tilskud i mediestøtteloven og mediestøttebekendtgørelsen.
Tilskuddet gives til forundersøgelser og projekter, hvor der gennemføres en omstilling eller udvikling af et eksisterende, selvstændigt nyhedsmedie, der:
Hvis de ovennævnte betingelser er opfyldt, foretager Medienævnet desuden en konkret vurdering af det samlede projekt. Ved afgørelsen om, hvorvidt og i hvilket omfang et projekt tildeles støtte, lægger nævnet blandt andet vægt på følgende:
Disse kriterier skal være opfyldt på ansøgningstidspunktet. Det er desuden en forudsætning for at opnå udviklingstilskud, at egenfinansieringen udgør minimum 60 pct., jævnfør nedenfor.
Svar på ansøgningen kan forventes ca. 13 - 14 uger efter ansøgningsfristen.