Artist-in-Residence opholdet (Gaststudierende) er etableret i samarbejde med det internationalt anerkendte Akademie der Bildenden Künste i München, Jewellery and Hollowware. Opholdet er målrettet en professionelt udøvende smykkekunstner eller korpusarbejder, som har et stærkt kunstnerisk sprog og viden inden for smykke- eller korpusområdet, og som ønsker at videreudvikle sin eksisterende position. Med udgangspunkt i et konkret projekt af enten research- eller materialeorienteret karakter, vil du få mulighed for at arbejde med din kunstneriske udvikling og erhverve dig ny teoretisk forståelse for og indsigt i egen praksis.
For at sikre en solid faglig forankring på Akademie der Bildenden Künste i München, er opholdet af seks måneders varighed (oktober 2023 – marts 2024). Du vil få adgang til alle relevante værksteder og aktiviteter på universitetet. Som Artist-in-Residence vil du indgå i undervisningen på kunstakademiet under ledelse af professor og smykkekunstner Karen Pontoppidan, som også vil give dig individuel sparring.
Som Artist-in-Residence skal du være villig til og åben overfor at indgå i kunstakademiets måde at arbejde på, som bl.a. er karakteriseret ved at forholde sig aktivt til omverdenen og eksisterende kritiske diskurser som fx grøn-, social- og kulturel bæredygtighed, konsumsamfundet, identitet og feminisme.
Endelig forventes det at du deltager aktivt i de netværksaktiviteter på smykkescenen i München som understøttes af kunstakademiet, ligesom du skal bidrage til en mindre publikation. Dit endelige projekt vil blive præsenteret sammen med andre smykke- og korpuskunstnere på kunstakademiet i forbindelse med Internationalen Handwerksmesse Schmuck.
Artist-in-Residence opholdet er etableret i samarbejde med det internationalt anerkendte Akademie der Bildenden Künste i München ud fra en erkendelse af de manglende muligheder for videreuddannelse af professionelle danske smykke- og korpuskunstnere på et tilstrækkeligt højt niveau i Danmark. Det planlægges at der kan søges om ophold i hhv. 2023, 2024 og 2025.
Som Artist-in-Residence vil du modtage et samlet tilskud på i alt 137.500 kr. Tilskuddet dækker omkostninger for bolig under ophold, transport, leveomkostninger, materialeudgifter samt administrationsgebyr til akademiet, som Artist-in-Residence betaler.
Som resident får du desuden:
Professionelt udøvende smykkekunstnere og kunstnere som arbejder med korpus, som har et stærkt kunstnerisk sprog og viden inden for smykkeområdet eller korpus og som har en væsentlig tilknytning til den danske kunsthåndværk- og designscene.
Statens Kunstfond har valgt at begrænse ansøgerkredsen, da Kunstfonden har begrænsede midler og ønsker at prioritere at støtte professionelle kunstnere, der ikke er studerende.
Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale det. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har fået tilknyttet en NemKonto. Det skal ske inden du får et eventuelt tilsagn og tilskuddet bliver udbetalt. Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er fraflyttet Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN. Modtager du tilskud:
Vi indberetter tilskuddet til Skattestyrelsen. Vær opmærksom på, at der ikke er trukket skat af det udbetalte tilskud. Modtager du tilskuddet i dit CPR-nummer, indberettes tilskuddet som skattepligtig B-indkomst.
Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er projektets kunstneriske kvalitet og det kunstneriske talent sammenholdt med det ansøgte projekt. Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design behandler ansøgningerne ud fra følgende kriterier, der indgår i en samlet vurdering af projektets kunstneriske kvalitet:
Der lægges desuden vægt på, at du i din motiverede ansøgning klart gør rede for ambitionerne for Artist-in-Residence opholdet samt udviser lyst til at bruge opholdet til at skabe professionelle udviklingsmuligheder og netværk. Desuden lægges der vægt på, at du vil indgå aktivt i skolernes undervisning og netværksaktiviteter.
Du skal samtidig redegøre for, hvordan du efter opholdet vil sikre en lokal dansk forankring af din oplevelse/erfaring/viden fra dit ophold i en relevant form. Vær opmærksom på, at afhængigt af hvilket format du vil gøre dette i, kan du søge om yderligere projektstøtte til at realisere dette i puljen Kunsthåndværk- og designprojekter i Danmark og udlandet.
Du vil desuden blive bedt om at bidrage med en præsentation af dit arbejde til en mindre publikation. Dette arbejde vil sandsynligvis også ligge uden for Artist-in-Residence opholdet.
Alle ansøgninger vurderes af Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design som herefter udarbejder en short-list til Akademie der Bildenden Künste, München, der træffer den endelige beslutning om hvem der tilbydes Artist-in-Residence opholdet. Du vil få besked fra sekretariatet i uge 18, hvis du er på denne short-list. Det endelige svar på din ansøgning vil du få senest 12 uger efter ansøgningsfristen.
Har du inden for de sidste tre år søgt tilskud hos Statens Kunstfond, vil disse oplysninger indgå i behandling af din ansøgning. En livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond indgår ikke i behandlingen af din ansøgning.
Statens Kunstfond opfordrer ansøgere til at indtænke grøn bæredygtighed i deres virke. Hvis du ønsker at følge projektets forbrug og blive klogere på indsatsområder, kan du finde inspiration og værktøjer til arbejdet med grøn bæredygtighed her.
Du får svar på din ansøgning senest 12 uger efter ansøgningsfristen. I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet. Udvalget udarbejder en short-list til Akademie der Bildenden Künste i München, der træffer den endelige beslutning om hvem der tilbydes Artist-in-Residence. Kommer du på denne short-list, vil du høre fra sekretariatet i uge 18. Og når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside. Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.