Flere skal mærke, at kunst og kultur vedkommer dem. At kunst kan gøre en forskel for den enkelte, for fællesskabet og for lokalsamfundet. Kunstfonden ønsker at etablere ambitiøse samarbejder, der tager udgangspunkt i den enkelte kommunes politiske og sociale virkelighed.
Målet er at udvikle og gennemføre lokalt forankrede og relevante kunstoplevelser af høj kvalitet for børn, unge og voksne i et geografisk afgrænset område. Fx i en by, en bydel eller en landsbyklynge, hvor offentlige kunst- og kulturtilbud ikke opleves som tilgængelige i borgernes hverdag. Satsningen følger Kunstfondens visioner for kunst i hele landet og for børn og unges møde med kunst .
Partnerskaberne er en mulighed for at udvikle konkrete erfaringer med, hvordan kreative processer, kunst og kultur kan tilføre værdi til borgernes hverdag - og dermed til samfundet generelt. Kunst kan bringes på banen i andre samfundsmæssige dagsordener – eksempelvis som led i:
Her kan I gå på opdagelse i projekter, hvor kunst på forskellige måder er bragt i spil i borgernes hverdag.
Kommuner går i dialog med lokale kulturinstitutioner og mulige lokalområder for indsatsen. Kommuner udarbejder en ansøgning til Statens Kunstfond. Se mere om, hvad ansøgningen skal indeholde nedenfor.
Statens Kunstfond arrangerer i ansøgningsperioden fysiske dialogmøder rundt i landet for at fortælle om muligheder for indsatser og besvarer spørgsmål. Desuden bliver der afholdt et online dialogmøde. Følg med her på siden for info om, hvor og hvornår møderne bliver afholdt.
Fase 1 løber fra 12. oktober 2022 – 23. februar 2023, hvor der er ansøgningsfrist.
Kunstfonden vurderer ansøgningerne og udvælger seks kommuner, som inviteres til samtale for at drøfte fokusområder og muligheder for samarbejde. Samtalerne vil ligge i marts/april 2023.
Kunstfonden træffer derefter den endelige beslutning om, hvilke tre kommuner der tilbydes et treårigt partnerskab.
Alle ansøgere får svar senest i uge 17 2023.
Hver kommune nedsætter en styregruppe bestående af kommunens relevante politiske og administrative ledelse, projektleder, institutionsleder(e) og evt. andre centrale interessenter i satsningen. Kunstfondens bestyrelsesrepræsentant indgår sammen med Kunstfondens rådgivere i styregruppen. Styregruppen godkender fælles mål for partnerskabet og sikrer, at ambitioner og ressourcer er afstemte.
Kommunens projektleder gennemfører i dialog med Kunstfonden en analyseproces, hvor borgernes interesser og behov for kunst og kultur afdækkes i det geografisk afgrænsede område, hvor indsatsen fokuseres. På det grundlag udfoldes dialogen med borgere, lokale institutioner og Kunstfonden om, hvilke borgerengagerende aktiviteter og konkrete kunstprojekter det kan være relevant at iværksætte.
Kunstfonden rådgiver om processer og giver sparring på konkrete indsatser samt hvilke kunstnere, det kan være relevant at engagere. Kunstfonden er garant for den kunstneriske kvalitet.
Kunstfonden kan i fase 2 afsætte økonomi til at udvikle og gennemføre relevante kunstoplevelser med professionelle kunstnere.
Fase 2 danner grundlag for, at kommunens politiske og administrative ledelse kan gennemføre budgetforhandlinger for 2024 og få afsat den økonomi (minimum 250.000 kr. til kunstproduktion mv. – se i øvrigt afsnittet om økonomi – samt ressourcer til projektledelse og kommunikation), som er den nødvendige egenfinansiering til at realisere partnerskabets fælles mål. Kunstfonden er åben for, at andre fonde også inviteres med i at realisere partnerskabets fælles mål.
Denne fase finder sted fra april til december 2023.
Partnerskabet har til formål at formulere fælles mål og succeskriterier samt at gennemføre konkrete kunstprojekter. Mål og aktiviteter i partnerskabet kan eksempelvis være:
Arbejdet i kommunerne bliver dokumenteret og kommunikeret løbende af kommunens projektleder og kommunikationskonsulent. Kunstfonden koordinerer, at der sker vidensdeling og erfaringsudveksling mellem de tre kommuner og de øvrige deltagende parter. Og Kunstfonden står for at formidle erfaringer og konkrete resultater for ”Kunst på banen” bredt til inspiration for andre kommuner, institutioner og lokalsamfund.
Evalueringsmetode og omfang aftales mellem parterne.
Ansøgningen skal være underskrevet af både den politiske og administrative ledelse.
Kommunen skal indgå aftale med mindst én lokal kulturinstitution, der forpligter sig på at være en aktiv del af partnerskabet.
Kunstfonden har afsat 11,2 mio. kr. til indsatsen, som strækker sig over perioden 2023-2025. Heraf er 8,8 mio. kr. øremærket til dialogprocesser drevet af kunstnere, kunstnerhonorarer og udgifter knyttet til kunstproduktion.
Kommunen forventes at bidrage med egenfinansiering af lokal projektledelse, kommunikation og formidling samt et beløb til lokale events og kunstproduktion.
I vurderingen af ansøgningen lægger Kunstfonden vægt på, at kommunen ved at indsende en ansøgning bekræfter, at kommunen afsætter de nødvendige ressourcer til styregruppedeltagelse, lokal projektledelse, kommunikation og formidling, events, forplejning og kunstproduktion i fase 2, hvis kommunen tilbydes et partnerskab med Statens Kunstfond.
Forventet egenfinansiering pr. kommune i fase 2 – analyse og projektmodning (april-december 2023)
500 timer til lokal projektledelse og projektmodning (kan fordeles både på kommune og kulturinstitution(er), men kommunen skal varetage den overordnede projektledelse.)
100 timer til lokal kommunikation og formidling
Minimum 50.000 til events, forplejning og materialer i forbindelse med lokale kunstaktiviteter med borgere
Kommunens interne udgifter til møder og evt. rejser
I vurderingen af ansøgningen lægger Kunstfonden vægt på, at kommunen arbejder for at få afsat de nødvendige ressourcer ved budgetforhandlingerne for 2024 og 2025 til lokal projektledelse, kommunikation og formidling, events, forplejning og kunstproduktion i fase 3. Det endelige budget for realisering af kunstprojekter og partnerskabets formål skal godkendes af styregruppen (Kunstfond og kommunen), som skal sikre, at ambitioner og ressourcer er afstemte.
Forventet egenfinansiering pr. kommune i fase 3 – realisering af kunstprojekter og partnerskabets formål (2024-2025)
1000 timer til lokal projektledelse og projektrealisering (kan fordeles både på kommune og kulturinstitution(er), men kommunen skal varetage den overordnede projektledelse.)
500 timer til lokal kommunikation og formidling
Minimum 250.000 kr. til kunstproduktion, events, forplejning, materialer (beløbet kan deles over budgetårene 2024 og 2025)
Hvis kommunen får tilbudt et partnerskab og dermed modtager tilskud, skal kommunen have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CVR-nummer, kommunen oplyser i ansøgningen.
Når kommunen modtager tilskud på:
Vi indberetter tilskuddet til Skattestyrelsen. Vær opmærksom på, at der ikke er trukket skat af det udbetalte beløb.
Det er repræsentanter for Statens Kunstfonds bestyrelse, der vurderer de indkomne ansøgninger.
I vurderingen af ansøgningen lægger Kunstfonden vægt på:
Statens Kunstfond har fokus på bæredygtighed og grøn omstilling og lægger i valg af kommuner vægt på, at kommunerne har taget stilling til et bæredygtigt forbrug.
Statens Kunstfond prioriterer at sikre en geografisk spredning i valg af kommuner.
Kommunen skal indgå aktivt i videndeling og netværksaktiviteter knyttet til ”Kunst på banen” og derved stille viden og erfaringer til rådighed for andre kommuner både undervejs og efter partnerskabets afslutning.
Du får svar på din ansøgning senest 9 uger efter ansøgningsfristen. Du modtager en notifikationsmail, når dit svar ligger klar på din profil i Tilskudsportalen, medmindre du har fravalgt dette.
I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet. Når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, får alle ansøgere svar i Tilskudsportalen eller via email, og samtidig bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside.
Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.
Hvis du ikke har ansøgt via Tilskudsportalen, kan du se hvordan du får svar her.