Svineafgiftsfondens formål er at styrke den samlede svinekødsektors udviklingsmuligheder og konkurrenceevne.
Svineafgiftsfonden blev stiftet i 1972 med henblik på at sikre en stabil fremtidig finansiering af aktiviteter, der støtter dette formål, og som med fordel kan løftes i fællesskab.
Fonden kan yde støtte til følgende hovedformål: afsætningsfremme, forskning og forsøg, produktudvikling, rådgivning, uddannelse, sygdomsforebyggelse, sygdomsbekæmpelse, dyrevelfærd og kontrol samt særlige aktiviteter, som er godkendt af ministeren, jf. landbrugsstøttelovens §7 stk. 1.
På baggrund af landbrugsstøttelovens hovedformål har Svineafgiftsfonden formuleret sin strategi for 2022-2025. Strategien indeholder fem indsatsområder:
Fonden yder tilskud til foreninger, brancheorganisationer, selvejende institutioner, offentlige institutioner og andre juridiske enheder.
Fonden tilvejebringer sine midler gennem opkrævning af en såkaldt produktionsafgift pr. slagtet eller eksporteret svin. Afgiftssatserne og de nærmere regler herom er fastsat i Bekendtgørelse om produktionsafgift for svin.
Fonden søger desuden hvert år om tilskud fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. De samlede indtægter anvendes til finansiering af tilskud til de projekter, som fondens bestyrelse på baggrund af ansøgninger giver tilsagn til.
Fondens samlede årlige bevillingsramme er i størrelsesordenen 150-180 mio. kr.
Der er hverken øvre eller nedre grænser for størrelsen på det ansøgte støtte. Størrelsen på de hidtil givne tilskud kan ses i bevillingsoversigterne, som kan tilgås via fondens hjemmeside.
Fondens bevillinger er som udgangspunkt etårige og bevilges for et kalenderår. Bevillingsperioden for øvrige runder vil fremgå af opslaget.
Med afsæt i fondens strategi vurderer bestyrelsen de indkomne ansøgninger og træffer på den baggrund beslutning om tilsagn og afslag. Bestyrelsens vurdering af de enkelte projekter beror på et samlet skøn inden for de i strategien angivne rammer.
Nyttevirkningen af fondens bevillingsvirksomhed skal bredt tilfalde svineproduktionen. Det betyder blandt andet, at forsknings- og udviklingsresultater skal lægges åbent frem, at afsætningsfremme skal komme alle eller en betydelig del af svineproducenterne til gode, og at rådgivningsaktiviteter skal være tilgængelige for alle relevante producenter.
Fonden anvender fem generelle tildelingskriterier. I tillæg hertil anvendes projektspecifikke kriterier til at vurdere projekterne inden for hhv. forskning, formidling og uddannelse, kontrol med standarder, sygdomsforebyggelse og -bekæmpelse samt afsætning og markedsadgang.
Der vil typisk kunne gives svar på ansøgninger 4-6 uger efter fondens bevillingsmøde. Fondens mødekalender fremgår af hjemmesiden.