Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale af 1. november 2024 om fordeling af forskningsreserven i 2025. Det fremgår af aftalen, at programmet skal understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne med fokus på de karrieretrin, hvor uligheden sætter ind.
Programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil DFF som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere, dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.
Der er i 2025 i alt afsat 80,9 mio. kr. inkl. overhead til programmet. En Inge Lehmann-bevilling kan være på op til 2.500.000 kr. ekskl. overhead, hvorved der forventes givet ca. 23 bevillinger i 2025.
Inge Lehmann-programmet sigter mod at give dygtige yngre forskere mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt deres kompetencer som selvstændige forskningsledere.
På baggrund af den politiske aftale har DFF besluttet at målrette Inge Lehmann-programmet mod de tidlige trin i forskerkarrieren, hvor der er dokumentation for, at uligheden i kønssammensætningen i forskermiljøerne sætter ind. For at understøtte en blivende talentudvikling og kapacitetsopbygning er det desuden en forudsætning for at opnå støtte, at ansøger har opnået ansættelse som adjunkt/lektor, forsker/seniorforsker, docent eller lignende, jf. kravene nedenfor.
En Inge Lehmann-bevilling skal bidrage til en væsentlig styrkelse af dine karrieremuligheder på en dansk forskningsinstitution. Målgruppen er de dygtigste forskere på de tidlige karrieretrin, som gennem ledelse af et forskningsprojekt kan udvikle deres potentiale som selvstændige forskningsledere.
Ansøgers ph.d.-alder
Du skal ved ansøgningsfristens udløb (som beregningsteknisk er fastsat til 17. juni 2025) have opnået ph.d.-graden eller kvalifikationer, der kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse), for mindst 2 og højst 6 år siden. Efter ph.d.-graden skal du have opnået betydelig selvstændig forskningserfaring svarende til minimum 2 år. Det er den præcise dato for opnåelse af ph.d.-graden, som den fremgår af underskriften på ph.d.-beviset, eller dato for opnåelse af kvalifikationer, der kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse), der er gældende. (Se afsnit 5.3.3. om udregning af ph.d.-alder under hensyntagen til orlov m.v. i det gældende Inge Lehmann opslag på DFF's hjemmeside). Ph.d.-bevis eller dokumentation for sidestillede kvalifikationer skal vedlægges ansøgningen.
Ansøgers stillingskategori
Du skal som ansøger være ansat som adjunkt/lektor, forsker/seniorforsker eller docent på en dansk forskningsinstitution, som er omfattet af en stillingsstruktur under Uddannelses- og Forskningsministeriet, Kulturministeriet, Forsvarsministeriet eller Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Dette krav skal understøtte en blivende talentudvikling og kapacitetsopbygning på de danske forskningsinstitutioner, jf. afsnit 2.2. i det gældende Inge Lehmann opslag på DFF's hjemmeside.
Hvis du på ansøgningstidspunktet er ansat på en forskningsinstitution, som ikke er omfattet af stillingsstrukturer under et af de ovennævnte ministerier, f.eks. som klinisk ansat læge, kan du fortsat opfylde ansøgningskriterierne, hvis du er ansat med en anden stillingsbetegnelse, hvor stillingen har forskningsindhold og mulighed for karrieremæssig progression. Du skal redegøre for, at din stilling lever op til dette. DFF foretager en konkret vurdering af ansættelser på forskningsinstitutioner, som ikke indgår i de nævnte stillingsstrukturer.
Ansættelse som postdoc opfylder ikke kravene til ansøgers stillingskategori.
Den administrerende institutions ledelse skal underskrive en tro- og loveerklæring (bilag B64), som bekræfter, at din ansættelse lever op til kravene til stillingskategori.
Du skal opretholde ansættelse på en dansk forskningsinstitution i hele projektperioden. Det er muligt at skifte stillingskategori i bevillingsperioden, f.eks. fra adjunkt til lektor eller fra forsker til seniorforsker. Hvis din ansættelse udløber i projektperioden, og den administrerende institution forlænger din ansættelse på betingelse af bevillingen, skal den administrerende institutions ledelse bekræfte forlængelsen på tro- og loveerklæringen (bilag B64).
Hvis du søger midler til forskeruddannelse som en del af det samlede projekt, og ikke er lektor eller lektorbedømt, skal du redegøre for, hvordan vejledningen kan gennemføres, og hvordan den forskerstuderendes faglige tilknytning til projektet bliver sikret.
For yderligere oplysninger henvises til det gældende Inge Lehmann-opslag.
Der er i 2025 i alt afsat 80,9 mio. kr. inkl. overhead til programmet. En Inge Lehmann-bevilling kan være på op til 2.500.000 kr. ekskl. overhead, hvorved der forventes givet ca. 23 bevillinger i 2025.
Ved bedømmelsen af din ansøgning foretager det faglige råd en konkret, faglig vurdering af, om du som ansøger lever op til de følgende krav. Hvis rådet vurderer, at du ikke lever op til følgende krav, vil du modtage afslag:
Såfremt din ansøgning lever op til de to vurderingskriterier, der er angivet ovenfor samt de krav, som din ansøgning skal leve op til for at blive realitetsbehandlet (se afsnit 6.1.), vil din ansøgning blive vurderet ud fra de nedenstående kriterier.
De to væsentligste vurderingskriterier er projektets kvalitet og ansøgers kvalifikationer.
Ved vurderingen lægger DFF vægt på, at de enkelte kriterier er opfyldt i videst mulig udstrækning. For de enkelte faglige råd vil der dog altid være tale om en konkret helhedsvurdering, hvor forskellige kriterier kan være opfyldt i større eller mindre grad. Således vil ikke alle kriterier være relevane for alle ansøgninger. På grund af konkurrencen mellem ansøgninger er det ikke givet, at en opfyldelse af kriterierne vil føre til en bevilling.
DFF vil i alle tilfælde vurdere din ansøgning ud fra, om det ansøgte projekt gavner dansk forskning. For yderligere oplysninger henvises til det gældende Inge Lehmann-program 2025.
Alle ansøgninger skal være uploadet i ansøgningssystemet www.e-grant.dk senest tirsdag den 17. juni 2025 kl. 12:00.
DFF giver ikke støtte med tilbagevirkende kraft. Du kan derfor ikke søge om forskningsmidler til aktiviteter, der allerede er påbegyndt på det tidspunkt, hvor fonden træffer afgørelse.
Ansøgningerne behandles i november 2025.
Ca. to uger efter at rådet har truffet beslutning, får du en kort besked via e-grant om, hvorvidt du har fået en bevilling eller et afslag på ansøgningen.
DFF offentliggør en oversigt over de ansøgere, der har opnået bevilling, ca. tre til fire uger efter rådet har truffet afgørelse.
Tidligste projektstartsdato: 1. marts 2026.
Seneste projektstartsdato: 1. december 2026.