Legatets formål er at skabe viden, holdning, handling om global udvikling ved at oplyse og engagere folk i Danmark.
Det er vigtigt at få formidlet de historier, der ikke bliver fortalt om den verden vi lever i. Legaterne giver mulighed for at kaste lys på globale problemstillinger eller lokale historier, som der ellers ikke er mulighed for at fortælle om.
Oplysning om global udvikling skal være centralt i et formidlingslegat, men legatet skal også understøtte engagement fx ved at inspirere til handlingsmuligheder.
Ved Oplysningsarbejde forstås at dele viden om lokale eller globale problemstillinger. Det kan ansøger gøre gennem et væld af kanaler og platforme, men succesfuld oplysning er forståelig, pålidelig og relevant.
Engagementsarbejde er at give muligheder for at handle på globale udfordringer. Ansøger kan bidrage til at skabe deltagelse på forskellige måder og med forskellige mål for øje.
Med ”global udvikling” menes emner og dagsordner relateret til det danske udviklingssamarbejde og verdensmålene. Emnerne kan være større globale problemstillinger såsom klimakrisen eller små lokale historier - fælles for emnerne er at de er koblet til lande på OECD/ DACs oversigt over modtagerlande af udviklingsbistand.
Formidlingslegatet kan søges af enkeltmandsvirksomheder eller enkeltpersoner med formidlingskompetence, fx journalister, undervisere, forfattere, fotografer, filmfolk, studerende m.fl.
Ansøger skal være dansk statsborger og/eller bosat i Danmark.
Ansøger skal beskrive sine formidlingskompetencer i ansøgningen fx igennem erfaring fra tidligere projekter og/ eller uddannelse. Formidlingslegater kan kun søges af enkeltpersoner eller enkeltmandsvirksomheder, men man opfordres til at samarbejde med andre aktører. I mange tilfælde vil samarbejde være nødvendigt for at kunne opnå formål med og krav til legatet.
*Særligt for studerende, der ønsker at søge et formidlingslegat: Studerende på SU-berettigede, mellemlange eller lange videregående uddannelser i et praktikforløb af mindst seks mdr. varighed kan søge et legat, forudsat at praktikforløbet er en integreret del af uddannelsen, og vedkommende kan få en publiceringsaftale med et relevant medie.
Hvilke særlige regler gælder for enkeltmandsvirksomheder?
En ansøger, som udøver økonomisk aktivitet (enkeltmandsvirksomhed) er en person, som udbyder varer eller tjenesteydelser på et konkurrenceudsat marked, uanset personens retlige status og finansieringsmåde. For denne type ansøgere gør følgende sig gældende:
* Den statsstøtteretlige hjemmel ved administrationen af denne pulje er de minimis-forordningen (forordning (EU) nr. 1407/2013 af 18. december 2013 med senere ændringer). De minimis-støtte, som er støtte på maks. 200.000 EUR (ca. DKKR 1,5 mio.), der ydes til en enkelt virksomhed over en periode på tre regnskabsår anses for ikke at opfylde alle kriterier i EUF-traktatens artikel 107, stk. 1. Det betyder, at støtten ikke skal anmeldes til og godkendes af Europa-Kommissionen, førend den kan ydes.
** Enheder med der er aktive inden for fiskeri/landbrug (primærproduktion) bedes henvende sig direkte til CISU inden de indsender en ansøgning.
Følgende minimumskrav gælder for ansøgninger til et formidlingslegat
Vurderingskriterier
Alle ansøgninger vurderes ud fra et helhedsorienteret skøn i forhold til kvalitet og formål samt vurderingskriterierne.
I vurderingen bliver kravene altid afstemt med det ansøgte legats beløbsstørrelse, ansøgers erfaring, og det man vil opnå med legatet.
Ansøgningerne vurderes med andre ord efter de samme kriterier uanset ansøgningens beløbsstørrelse, men kravene til opfyldelsen af de enkelte kriterier stiger med beløbsstørrelsen.Formål og relevans
Formål og relevans
Ansøger
Målgrupper og aktiviteter
Omkostningsniveau
Ansøgningerne behandles hurtigst muligt og normalt inden for fire uger.
Sagsbehandlingstiden forlænges med op til én uge i ferieperioder (jule, vinter-, påske- og efterårsferie). I sommerferieperioden (juli måned) forlænges behandlingstiden med op til tre uger.