Arbejdsmiljøforskningsfonden har til opgave at stimulere kvalitet og relevans af arbejdsmiljøforskningen inden for prioriterede temaer. Fonden støtter forskning og udvikling med henblik på at få ny viden til brug for at forbedre arbejdsmiljøet. Målet er at forebygge og begrænse arbejdsulykker, negative fysiske og psykiske påvirkninger i arbejdet og arbejdsbetingede sygdomme. Dermed skal forskningen bidrage til at modvirke udstødelse fra arbejdsmarkedet, fastholde mennesker i arbejde og tilvejebringe et sundt, sikkert og produktivt arbejdsliv til gavn for den enkelte, virksomhederne og samfundet.
Fonden medvirker til en kvalificering af beslutningsgrundlaget for den samlede arbejdsmiljøindsats. Det skal ske gennem opfyldelse af Fondens visioner:
Midlerne kan søges af institutioner og virksomheder, der udfører forsknings- og udviklingsaktiviteter. Det bemærkes, at der ikke gives støtte til enkeltpersoner – kun til institutioner, organisationer, virksomheder osv.
Fonden uddeler årligt ca. 50 mio. kr. til forskning og udvikling inden for arbejdsmiljøområdet fordelt på to årlige ansøgningsrunder.
Udbetalingen af bevillingen sker på baggrund af bevillingshavers regnskaber, der dokumenterer faktiske bogførte, godkendte og betalte udgifter.
Det rekvirerede beløb vil blive udbetalt for hvert halve år bagud, således at den halvårlige bevilling alene modsvarer de afholdte udgifter i det foregående halvår. Udbetalingerne følger kalenderåret.
Der kan højst udbetales tilsammen 85 % af bevillingen i rater. De resterende 15% af bevillingen, der ikke er udbetalt i rater kan først udbetales, når projektet er afsluttet, og Arbejdstilsynet har modtaget og godkendt følgende:
For projekter hvor bevillingen er under 750.000 vil bevillingshaver først få udbetalt bevillingen efter projektets afslutning og der vil normalt ikke ske rateudbetaling.
Der kan som hovedregel ikke udbetales forskud på bevillinger. Arbejdstilsynet kan dog undtagelsesvis træffe afgørelse om udbetaling af forskud, hvis det vurderes nødvendigt for, at projektet kan gennemføres.
Ansøgninger om støtte til forskningsprojekter skal igennem en videnskabelig kvalitetsbedømmelse. Den videnskabelige kvalitet bliver vurderet af Danmarks InnovationsFond. Det Videnskabelige Arbejdsmiljøforskningsudvalg under fonden fungerer som InnovationsFondens rådgivende underudvalg og bistår med vurderingen.
Ansøgninger om støtte til udviklingsprojekter og udredninger skal igennem en videnskabelig/faglig bedømmelse af kvaliteten i udviklingsprojektet eller udredningen. Kvaliteten bliver vurderet af Udvalget for Udvikling og Udredning. Ansøgninger, som ikke indstilles til videre behandling i Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg, får et afslag.
Det er kun ansøgninger, som efter de nævnte udvalgs vurdering opfylder nedennævnte kvalitetskriterier og retningslinjer, der går videre til behandling i Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg. De øvrige ansøgninger får et afslag.
Udvalgene anvender følgende kvalitetskriterier ved vurderingen:
Forskningsansøgninger
Ansøgninger om udviklingsprojekter og udredninger
Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg vurderer dernæst de fagligt kvalificerede ansøgninger fra begge udvalg ud fra en samlet vurdering af følgende relevanskriterier:
• Udbredelse, alvorlighed og potentiale: Prioritering af forskning, der understøtter viden på områder, hvor et arbejdsmiljøproblem er meget udbredt, hvor problemet er meget alvorligt, eller hvor der er stort potentiale (både menneskeligt og økonomisk).
• Utilstrækkeligt vidensniveau: Der skal være overblik over den eksisterende tilgængelige viden, og forskningen bør prioriteres inden for områder med manglende viden.
• Sammenhæng med de nationale arbejdsmiljømål: Forskning, som direkte eller indirekte kan understøtte arbejdet med at nå de nationale mål.
I det strategiske udvalgs vurdering og prioritering indgår desuden projektets samfundsmæssige perspektiver, herunder projektets forventede betydning for arbejdsmiljøindsatsen, og om projektet indeholder et tværgående og/eller multidisciplinært samarbejde mellem forskellige ansøgere, når det er velbegrundet i forhold til problemstillingen. Endelig lægges vægt på, om projektets resultater kan omsættes til praktisk anvendelse for relevante interessenter, og om projektet indeholder en gennemarbejdet plan for formidling til relevante brugere.
Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg indstiller på baggrund af relevansvurderingen ansøgninger til beskæftigelsesministerens godkendelse. Udvalget kan desuden vælge at indstille til ministeren, at hele det ansøgte beløb eller en del heraf bevilges.
Ansøgere kan forvente at få endeligt svar ca. 3 måneder efter ansøgningsfristens udløb.