Mennesker, der både er afhængige af alkohol, og som samtidig har en psykisk lidelse, har sjældent gavn af alkoholbehandlingen, hvis ikke behandlingen samtidigt omfatter behandling af den psykiske problematik.
Kommunerne er ansvarlige for alkoholbehandlingen, bortset fra når de alkoholafhængige er indlagt på sygehus. Den enkelte kommune har valgfrihed i forhold til tilrettelæggelsen af indsatsen for dobbeltbelastede. Kommunen kan selv etablere behandlingspladser, træffe aftale med region/en anden kommune eller træffe aftale med private udbydere af behandlingstilbud. Kommunal behandling af personer med alkoholafhængighed sker ofte i ambulant regi. Imidlertid kan dobbeltbelastede, der ofte ud over afhængigheden og de psykiske lidelser, har massive sociale og fysiske problemer, have behov for døgnbehandling som en del af et samlet behandlingsforløb.
Sundhedsministeriet indkalder hermed ansøgninger fra kommuner om tilskud fra puljen til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede.
Kommunerne vil kunne søge om midler, så de kan tilbyde deres dobbeltbelastede borgere et kvalificeret døgnbehandlingstilbud. Det kan ske ved at købe kapacitet på kvalificerede private behandlingssteder eller, hvis det vurderes påkrævet, ved at oprette eller udvide et kommunalt døgnbehandlingstilbud.
For at ansøge midler fra puljen skal der anvendes et ansøgningsskema som kan ses på styrelsens hjemmeside.
Den seneste udmøntning af puljen udløber i 2021, og det er på den baggrund blevet besluttet at afsætte en ny ansøgningspulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede i perioden fra 2022-2025 på alt 53,6 mio. kr. fordelt med 13,4 mio. kr. årligt
Udover de 53,6 mio. kr. vil der i perioden 2022-2025 blive afsat 1,4 mio. kr. årligt til kompetencecenteret på Ringgården, hvilket svarer til 5,6 mio. kr. for hele perioden.
Se styrelsens hjemmeside