Danmark er medlem af en række internationale forskningsfaciliteter, som giver både forskere og virksomheder unikke muligheder for at undersøge materialers opbygning og funktionalitet. De kan derfor styrke virksomhedernes udviklings- og innovationsaktiviteter på det materialeteknologiske område. Erfaringer viser imidlertid, at det kun er de største og mest forskningstunge virksomheder, der har kompetencerne til at anvende disse forskningsfaciliteter. Faciliteternes erhvervsmæssige potentiale er i stort omfang er afhængig af, at der findes videnmiljøer, der kan hjælpe virksomhederne med at anvende faciliteterne.
På den baggrund udmønter Uddannelses- og Forskningsstyrelsen 1,5 mio. kr. til etablering af et sekretariat, der skal understøtte danske virksomheders anvendelse af nationale og internationale forskningsinfrastrukturer, herunder ESS (European Spallation Source).
Opslaget kan søges af alle. Det er dog en betingelse, at ansøger besidder en omfattende viden og kendskab til internationale forskningsfaciliteter, herunder ikke mindst til ESS og de øvrige materialeforskningsfaciliteter. Det er i den sammenhæng en betingelse, at ansøger kan sandsynliggøre, at sekretariatets ansatte besidder forskningsfaglige kompetencer (minimum på ph.d.-niveau) inden for synkrotron- og/eller neutronspredning, og i den forbindelse har erfaring med at gennemføre eksperimenter på store synkrotron- og/eller neutronfaciliteter.
Det er endvidere også en forudsætning for en ansøgning, at de centrale danske videnmiljøer inden for synkrotron- og neutronspredningsområdet deltager i gennemførslen af sekretariatets aktiviteter. Dette gælder også de ESS-fyrtårnsmiljøer, der blev etableret for at styrke kapacitetsopbygningen i forhold til ESS. Ansøgningen skal derfor redegøre for, hvordan de relevante videninstitutioner i Danmark tænkes involveret, samt hvordan de involverede videninstitutioner vil bidrage til gennemførslen af sekretariatets aktiviteter.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udmønter 1,5 mio. kr.
Ansøgningen vil blive vurderet på de følgende ikke-prioriterede kriterier:
Afhængig af kvaliteten af de modtagne ansøgninger, forbeholder Uddannelses- og Forskningsstyrelsen sig retten til kun at allokere en del af de afsatte midler.