Dette virkemiddel udbydes kun af DFF | Sundhed og Sygdom.
Du kan ikke søge om tilskud til skolarstipendiater under rådets øvrige udbudte virkemidler.
Rådet giver midler til skolarstipendier af 6-12 måneders varighed med henblik på at give de mest talentfulde bachelor- og kandidatstuderende, med mindst 2 års studier (afsluttet med bedømmelse) fra uddannelser med op til seks måneders specialetid, mulighed for at beskæftige sig med videnskabeligt arbejde og skærpe interessen for en videre videnskabelig karriere.
Du kan læse mere i Opslag af frie forskningsmidler E2025/F2026.
Ansøgninger om skolarstipendier skal indsendes af den studerendes vejleder. Du skal som vejleder normalt have opnået ph.d.-graden eller tilsvarende kvalifikationer via din forskning. Rådet lægger vægt på, at du har en selvstændig forskningsprofil, og at du har tid til at påtage dig vejlederfunktionen.
Studerende fra uddannelser med mulighed for mere end 6 måneders speciale (uanset om muligheden benyttes eller ej) har ikke mulighed for at modtage et skolarstipendium.
Da en bevilling er knyttet op på den konkrete studerende, der fremgår af ansøgningen, kan bevillingshavere ikke efterfølgende udskifte denne.
Ansøgningen skal skrives på engelsk.
Du kan søge om op til 150.000 kr. ekskl. overhead.
Budgettet skal udarbejdes i den obligatoriske budgetskabelon, som downloades i e-grant.
Midlerne dækker 6-12 måneders stipendium til den studerende såvel som eventuelle øvrige driftsudgifter, og der skal redegøres for udgifterne i budgettet. Midlerne kan anvendes i hele den samlede godkendte periode.
Midler til den studerendes stipendium betragtes budgetmæssigt som et driftstilskud til vejlederen. Den studerende er således ikke VIP- eller TAP-medarbejder, og midlerne skal derfor heller ikke anføres i budgetskemaet som løn, men som driftsomkostninger. I friteksten til budgetposten angives, hvilken andel af de ansøgte midler der går til stipendiet til den studerende, og hvilken andel der går til øvrige driftsomkostninger.
Du kan læse om de generelle krav til budgettet i afsnit 9 i det gældende opslag.
Hvis din ansøgning lever op til kravene for realitetsbehandling, jf. afsnit 6, vil den blive behandlet i DFF | Sundhed og Sygdom. Behandlingen sker med udgangspunkt i vurderingskriterierne, jf. afsnit 7, og de specifikke krav til Skolarstipendier | Sundhed og Sygdom.
Ved vurderingen lægger DFF vægt på, at de enkelte kriterier er opfyldt i videst mulig udstrækning. Der vil dog altid være tale om en konkret helhedsvurdering, hvor forskellige kriterier kan være opfyldt i større eller mindre grad. Således vil ikke alle kriterier være relevante for alle ansøgninger.
På grund af konkurrencen mellem ansøgninger er det ikke givet, at en opfyldelse af kriterierne vil føre til en bevilling.
DFF vil i alle tilfælde vurdere din ansøgning ud fra, om det ansøgte projekt gavner dansk forskning.
Rådet lægger vægt på den studerendes kvalifikationer (herunder især karakterer), rolle og arbejdsopgaver i forbindelse med projektet. Der skal være tale om nyskabende forskning og ikke om bistand til mere rutineprægede opgaver i forbindelse med et større projekt. Det er hensigten med stipendiet, at der gennemføres et selvstændigt projekt af den studerende under vejledning af ansøger, og at det tilsigtes, at den studerende kommer til at publicere sit bidrag. Rådet yder ikke støtte til skolarstipendier, der allerede har modtaget hel eller delvis finansiering til aflønning af den studerende andetsteds fra.
Ansøgninger til Skolarstipendier | Sundhed og Sygdom sendes ikke i ekstern bedømmelse, med mindre særlige forhold gør sig gældende.
Du kan læse mere om behandlingsprocedurer i DFF, herunder også ekstern bedømmelse, i afsnit 12 det gældende opslag.
Ansøgningerne behandles i november 2025 og juni 2026.
Du vil efter ansøgningsbehandlingmodtage en kort besked via e-grant, hvor du får besked om, hvorvidt du har fået en bevilling eller et afslag på ansøgningen.
Hvis du søger til efterårsfristen 2025, kan det ansøgte projekt tidligst starte 1. februar 2026 og senest starte 1. februar 2027. Hvis du søger til forårsfristen 2026, kan det ansøgte projekt tidligst starte 1. august 2026 og senest starte 1. august 2027.