Dette virkemiddel udbydes kun af DFF | Sundhed og Sygdom. Virkemidlet giver frikøb fra ansættelse i klinisk stilling (inklusive fra specialist uddannelsesstillinger), således at der årligt anvendes 20 –
50 % af arbejdstiden til forskning i op til 3 år, og den øvrige tid tilbringes i en klinisk ansættelse lønnet af den institution, hvor den kliniske ansættelse finder sted. Det er en forudsætning, at bevillingshaver gennem hele bevillingsperioden har en klinisk ansættelse i mindst 50 % af tiden.
Ansøgningen skal indsendes af den person, der ønsker at blive ansat i delestillingen.
Der gives fortrinsvis midler til læger, tandlæger og dyrlæger, der har opnået ph.d.-graden eller tilsvarende kvalifikationer via deres forskning. Du skal på ansættelsestidspunktet have din ansættelse i en klinisk stilling, hvor ansættelsen ikke giver mulighed for forskning i arbejdstiden. Bemærk, at rådet prioriterer ansøgninger, hvor ansøger i sin kliniske ansættelse er ansat til patientbehandling.
Forskningsaktiviteten skal ikke nødvendigvis udføres på den kliniske afdeling, men rådet forudsætter, at bevillingen administreres af den institution, hvor den kliniske ansættelse finder sted.
Du kan søge om midler til en periode på mindst 1 år og højst 3 år, og den samlede bevillingsperiode kan ikke overstige 3 år. Du kan udelukkende søge om støtte til løn til dig selv i de 20-50 % af din arbejdstid, som du årligt anvender på forskningsprojektet. Det betyder således, at rådet finansierer hele din løn i forskningstiden. Du kan ikke søge om tilskud til udstyr og drift. Bemærk at der stadig skal vedlægges et komplet budget.
Du skal på forhånd have opnået midler til din kliniske ansættelse. Din aflønning finansieret af rådet sker ud fra gældende overenskomster. Der bliver aflønnet svarende til lønnen i den kliniske stilling bortset fra særlige tillæg for kliniske funktioner (f.eks. vagttillæg) og særlige akademiske funktioner (ph.d.-tillæg, vejledertillæg m.v.).
DFF vil i alle tilfælde vurdere din ansøgning ud fra, om det ansøgte projekt gavner dansk forskning.
Ved vurderingen af ansøgninger lægger DFF vægt på, at de relevante spørgsmål for projektet/aktiviteten er imødekommet i så vid udstrækning som muligt. DFF vil derfor i bedømmelsen af din ansøgning inddrage forskellige kriterier, hvoraf projektets kvalitet og ansøgers kvalifikationer er de to væsentligste vurderingskriterier. For de enkelte faglige råd, der foretager bedømmelserne, vil der dog altid være tale om en konkret helhedsvurdering, hvor forskellige kriterier kan være opfyldt i større eller mindre grad. Således vil ikke alle kriterier være relevante for alle ansøgninger. På grund af konkurrencen mellem ansøgninger er det ikke givet, at en opfyldelse af kriterierne vil føre til en bevilling.
Kort efter ansøgningsfristen bedømmer de faglige råd ansøgningerne med inddragelse af eventuelle eksterne bedømmelser og partshøringssvar.
Læs mere om Delestillinger i det gældende opslag E2024 & F2025 i afsnit 2.4.4.
Ansøgningerne bliver behandlet i november 2024. Startdatoen for det ansøgte projekt skal ligge mellem tidligst 1. februar 2025 og senest 1. februar 2026.