DFF udmønter en særlig bevilling på finansloven, der er øremærket forskeruddannelse på offentlige forskningsinstitutioner uden for universiteterne. I 2024 forventes der at være ca. 22 mio. kr. til rådighed, svarende ca. 8-9 stipendier. Bemærk, at rådet ikke generelt yder støtte til individuelle ph.d.-stipendier. Du kan derfor ikke søge om midler til individuelle ph.d.-stipendier til udførelse ved universiteterne.
Ph.d.-stipendierne under dette virkemiddel skal styrke forskeruddannelse på offentlige, danske forskningsinstitutioner uden for universiteterne. Virkemidlet omfatter statslige forskningsinstitutioner, sektorforskningsinstitutioner, professionshøjskoler, erhvervsakademier samt statslige arkiver, biblioteker og museer m.fl. Virkemidlet omfatter derimod ikke statsanerkendte museer, GTS-institutter, sygehuse m.fl.
Virkemidlet omfatter kun de statslige institutioner, der har hjemmel til at udføre tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed. Hjemmel til at udføre tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed opnås konkret ved budgettering på særskilt underkonto, jf. Finansministeriets Budgetvejledning § 2.6.10.1. Hjemlen kan eksempelvis fremgå ved, at underkonto 95 tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed fremgår af institutionens paragraf i Finansloven.
Du kan ansøge om et ph.d.-stipendium, hvis du har en kandidatuddannelse eller har tilsvarende kvalifikationer og har tilsagn fra en af virkemidlet omfattet institution om, at den vil stå for værtskabet, hvis du opnår en bevilling. Hver institution kan maksimalt give tre tilsagn om værtskab. Tilsagn til det enkelte projekt bliver givet i form af underskrift på projektbudgettet (se afsnit 4.3.8 i opslaget). Det er institutionen, der afgør, hvilke tre kandidater den vil give tilsagn om værtskab.
I ansøgningen skal der inkluderes en underskrevet hensigtserklæring om samarbejdet mellem de tre nævnte parter i tilælde af bevilling. Se mere i afsnit 2.3.1.2 i det gældende opslag.
I 2024 forventes der at være ca. 22 mio. kr. til rådighed, svarende til ca. 8-9 stipendier. Der kan søges om op til 2.000.000 kr. ekskl. overhead pr. stipendium.
Ved vurderingen af ansøgninger lægger DFF vægt på, at de relevante spørgsmål for projektet/aktiviteten er imødekommet i så vid udstrækning som muligt. DFF vil derfor i bedømmelsen af din ansøgning inddrage forskellige kriterier, hvoraf projektets kvalitet og ansøgers kvalifikationer er de to væsentligste vurderingskriterier. For de enkelte faglige råd, der foretager bedømmelserne, vil der dog altid være tale om en konkret helhedsvurdering, hvor forskellige kriterier kan være opfyldt i større eller mindre grad. Således vil ikke alle kriterier være relevante for alle ansøgninger. På grund af konkurrencen mellem ansøgninger er det ikke givet, at en opfyldelse af kriterierne vil føre til en bevilling.
Ansøgningen bliver først behandlet i det faglige råd under DFF, hvortil den er sendt. Hvert af de fem faglige råd indstiller udvalgte ansøgninger til et særligt tværrådsligt udvalg, der tager endelig stilling til, hvilke ansøgninger der skal have bevilling.
Ansøgningerne bliver behandlet i november 2024. Startdatoen for det ansøgte projekt skal ligge mellem tidligst 1. januar 2025 og senest 1. januar 2026.