For at fremme kvaliteten af dansk forskning giver DFF midler til DFF-Forskningsprojekt1, der er kendetegnet ved en klar og afgrænset problemformulering, hvor forskningsaktiviteterne forventes at være af høj international kvalitet.
Du kan læse mere i Opslag af frie forskningsmidler E2025/F2026.
Du skal som ansøger have opnået ph.d.-graden mindst 3 år før ansøgningsfristens udløb. Hvis du ikke har en ph.d.-grad, skal du have opnået kvalifikationer, der kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) mindst 3 år før ansøgningsfristens udløb. Specifikke orlovsperioder skal fratrækkes i beregningen af ph.d.-alder, jf. afsnit 10.
Dine hidtidige resultater vil blive vurderet i relation til dit karriereforløb og i relation til de videnskabelige udfordringer i det ansøgte projekt.
Når du skriver en ansøgning til DFF, skal du være særligt opmærksom på, at ansøgningen opfylder virkemidlets formål, og at den lever op til fondens vurderingskriterier.
DFF lægger vægt på, at der i projektbeskrivelsen er en indholdsmæssig beskrivelse af delprojekter, herunder eventuelle ph.d.- og postdocprojekter.
Alle opførte projektdeltageres rolle (VIP, TAP og uanset DFF-finansiering eller ej) skal være tilstrækkelig balanceret, og deltagernes konkrete rolle skal være beskrevet og retfærdiggjort.
Ansøgningen skal skrives på engelsk.
DFF giver midler til forskningsprojekter inden for en økonomisk ramme på op til 2.500.000 kr. ekskl. overhead.
Varigheden af et DFF-Forskningsprojekt1 er typisk 3 år, men med mulighed for at søge om et projekt af op til 4 års varighed, hvis der indgår ph.d.-studerende i projektet.
Budgettet skal udarbejdes i den obligatoriske budgetskabelon, som downloades i e-grant.
Du kan læse om de generelle krav til budgettet i afsnit 9 i det gældende opslag.
Hvis din ansøgning lever op til kravene for realitetsbehandling, jf. afsnit 6, vil den blive behandlet i det relevante faglige råd eller DFF | Det Tværrådslige Udvalg. Behandlingen sker med udgangspunkt i vurderingskriterierne, jf. afsnit 7, og de specifikke krav til DFF-Forskningsprojekt1.
Ved vurderingen af ansøgninger lægger DFF vægt på, at de relevante spørgsmål for projektet/aktiviteten er imødekommet i så vid udstrækning som muligt. DFF vil derfor i bedømmelsen af din ansøgning inddrage forskellige kriterier, hvoraf projektets kvalitet og ansøgers kvalifikationer er de to væsentligste vurderingskriterier. For de enkelte faglige råd, der foretager bedømmelserne, vil der dog altid være tale om en konkret helhedsvurdering, hvor forskellige kriterier kan være opfyldt i større eller mindre grad. Således vil ikke alle kriterier være relevante for alle ansøgninger.
På grund af konkurrencen mellem ansøgninger er det ikke givet, at en opfyldelse af kriterierne vil føre til en bevilling.
DFF vil i alle tilfælde vurdere din ansøgning ud fra, om det ansøgte projekt gavner dansk forskning.
Du kan læse mere om behandlingsprocedurer i DFF, herunder også tværrådslig bedømmelse og ekstern bedømmelse, i afsnit 12 i det gældende opslag.
Ansøgningerne bliver behandlet i september 2026. Du kan forvente svar i oktober 2026, hvor du i en kort besked via e-grant får besked om, hvorvidt du har fået en bevilling eller et afslag på ansøgningen.
Startdatoen for det ansøgte projekt skal ligge mellem tidligst 1. januar 2027 og senest 1. januar 2028.