For at få støtte skal jeres indsatser stemme overens med formålet med Civilsamfundspuljen, der sigter mod at skabe forandringer både i modtagerlandene og herhjemme:
• Bæredygtige forbedringer af fattige menneskers levevilkår, rettigheder, samfundsmæssige deltagelse og lige muligheder.
• Robuste lokalsamfund, der kan modstå og forebygge effekterne af forandringer i klima, natur og miljø.
• Stærke, uafhængige og mangfoldige civilsamfund, der arbejder på flere niveauer, fra lokal organisering til globalt samarbejde.
• Et stærkt folkeligt og frivilligt engagement, så danskere involverer sig aktivt i det danske udviklingssamarbejde og i opfyldelsen af FN's Verdensmål.
Civilsamfundspuljen kan søges af folkelige danske organisationer, der opfylder Udenrigsministeriet minimumskrav for at opnå støtte:
• Organisationen skal være privat og have juridisk hjemsted og aktiviteter i Danmark.
• Forpersonen eller hovedparten af bestyrelsesmedlemmerne skal være danske statsborgere eller udlændinge med fast bopæl i Danmark, medmindre der gives dispensation om dette fra Udenrigsministeriet.
• Organisationen skal have godkendte vedtægter.
• Organisationens regnskaber, inklusiv årsregnskabet for organisationen, skal være underkastet revision.
• Hvis organisationen søger op til 500.000 kr., skal den have mindst 25 betalende bidragsydere. Hvis organisationen søger over 500.000 kr., skal den have mindst 50 betalende bidragsydere. Det kan være medlemmer, frivillige i foreningen eller andre personer, som yder økonomisk bidrag. Bidragene skal være givet i indeværende eller seneste regnskabsår. Der stilles ikke krav til størrelsen af bidraget. For paraplyorganisationer skal kravet være opfyldt af minimum ét af paraplyorganisationens medlemmer.
• Hvis organisationen har eksisteret i mindst et år, kan den søge over 500.000 kr. Hvis organisationen har eksisteret i under et år, kan den højst søge 500.000 kr.
Ansvar:
• Den ansøgende organisations bestyrelse skal kunne påtage sig det fulde ansvar for ansøgningen og en efterfølgende bevilling.
• Hvis flere danske organisationer søger sammen, skal der altid være én ledende organisation, som er forvaltningsmæssigt og juridisk ansvarlig for bevillingen og kontrakten med CISU. Det er kun den ledende organisation, der skal leve op til ovenstående krav.
• Hvis den ledende organisation er en paraplyorganisation, skal mindst én af medlemsorganisationerne leve op til ovenstående krav.
è Læs mere om bestyrelsens ansvar i Forvaltningsvejledningen. Find den på www.cisu.dk/skemaer.
De kan ikke søge:
• Civilsamfundspuljen kan ikke støtte indsatser, som kan opnå støtte i andre puljer finansieret af Udenrigsministeriet, som for eksempel puljer forvaltet af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde, Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Handicaporganisationer, Dansk Flygtningehjælps Diasporaprogram eller Dansk Institut for Flerpartisamarbejde.
• Civilsamfundspuljen kan ikke søges af organisationer, som har en strategisk partnerskabsaftale, puljeaftale eller tilsvarende aftale med Udenrigsministeriet.
• Civilsamfundspuljen kan ikke søges af erhvervsdrivende fonde, konsulentvirksomheder, uddannelsesinstitutioner, eller organisationer nedsat ved lov, herunder højskoler.
Civilsamfundspuljens midler kan søges indenfor følgende støtteformer: Små indsatser (op til 200.000 kr.)
Medborgerindsatser (200.000 - 500.000 kr.)
Udviklingsindsatser (500.000 - 4,5 mio. kr.)
Støtte til Ansøgningsproces (20.000 - 50.000 kr.)
Støtte til Samfinansiering (100.000 - 2 mio. kr.)
Kapacitetsanalyse (op til 100.000 kr.)
Støtte til Klimatilpasning (op til 5 mio. kr.)
Naboskabspuljen (op til 4,5 mio. kr)
Program (op til 15 mio. kr. pr. år)
For at sikre, at nye ansøgere har den fornødne erfaring, gælder følgende beløbsgrænser for Civilsamfundspuljen:
Årligt loft for bevillinger
Den enkelte organisation kan maksimalt opnå bevillinger for tilsammen op til 6 mio. kr. i løbet af et kalenderår (dette gælder for Små Indsatser, Medborgerindsatser og Udviklingsindsatser).
Alle ansøgninger vurderes ud fra et helhedsorienteret skøn i forhold til indsatsens kvalitet og formål. Vurderingen baserer sig dels på Civilsamfundspuljens formål, dels på de specifikke formål og vurderingskriterier, der knytter sig til hver enkelt støtteform.
Små Indsatser, Medborgerindsatser, Støtte til Ansøgningsproces og Kapacitetsanalyser: CISU modtager og behandler løbende indkomne ansøgninger hurtigst muligt og normalt inden for fire uger.
Udviklingsindsatser: Der er ansøgningsfrist til Udviklingsindsatser hvert halve år: den anden onsdag i marts og den anden onsdag i september. Ansøgere får normalt svar inden for to måneder.
Støtte til Samfinansiering: CISU modtager og behandler løbende indkomne ansøgninger om Støtte til Samfinansiering. Man kan søge, uden at hoveddonor har givet sit endelige tilsagn.
En ansøgning om samfinansiering kan således indsendes samtidig med, at man indsender til hoveddonor. Ansøgninger om Støtte til Samfinansiering behandles hurtigst muligt og normalt inden for fire uger. I tilfælde af omfattende ansøgninger om Støtte til Samfinansiering kan behandlingstiden udvides op til otte uger.
Støtte til Klimatilpasning: Der bliver én ansøgningsrunde om året i 2023, 2024 og 2025. Hvis den samlede bevilling for et år ikke bruges fuldt ud, kommer der en ny ansøgningsrunde senere på året. Ansøgningsfristen i 2024 er den 07.02.2024 kl.12.00
Naboskabspuljen: Naboskabspuljen har samme ansøgningsfrister som Civilsamfundspuljen. Dvs. Små Indsatser og Medborgerindsatser kan ansøges løbende, mens Udviklingsindsatser og Genopbygning Ukraine skal ansøges til ansøgningsfristerne i marts og september. Naboskabspuljen åbner for ansøgninger den 13. marts 2024.
For alle støtteformer gælder, at sagsbehandlingstiden i ferieperioder (jul, påske, efterårsferie og vinterferie) forlænges med op til én uge. I sommerferieperioden (juli måned) forlænges behandlingstiden med op til tre uger.
Ansøgerne får skriftligt og begrundet svar direkte fra bevillingsudvalget.